Tips om je immuunsysteem te versterken
Wil je ook preventief werken aan jouw gezondheid? Het immuunsysteem optimaliseren en jouw vitaliteit verhogen? Onderstaande tips kunnen u hierbij helpen.
Om het immuunsysteem optimaal te ondersteunen zijn gezonde en natuurlijke voeding, voldoende nachtrust, beweging en stressreductie basisvoorwaarden. Daarnaast is het voor sommige mensen aan te raden om de weerstand extra te ondersteunen met dagelijkse basissuppletie.
Tip 1: groente en fruit e.d.
Eet voldoende groente en fruit. De gezonde stoffen hierin geven een boost aan jouw immuunsysteem. Met name de volgende producten zijn goed voor het versterken van het immuunsysteem:
- Sinaasappel, paprika, kiwi en citroen (vit C)
- Paranoten (selenium)
- Schelp en schaaldieren (zink)
- Wortelen, eieren en wild gevangen paling (vit A)
- Zeewier, eieren, algen en vlees (vit B12)
Tip 2: Belastende stoffen verminderen
Verminder de inname van zuivel, suiker, alcohol, bewerkte voeding en gluten. Ook zware maaltijden en hoge consumptie van (bewerkt) vlees worden afgeraden. Als je teveel calorieën eet of teveel ongezond voedsel, ontstaat oxidatieve stress in het lichaam. Dit heeft een negatief effect op het immuunsysteem. Daarnaast is de spijsvertering een energie-intensief proces. Voedsel dat moeilijk verteerbaar is, verbruikt meer energie, die dan onvoldoende aanwezig is om het immuunsysteem te ondersteunen. Dus toereikende groene voeding (licht verteerbaar), licht verteerbare eiwitten, gezonde vetten en onbewerkte koolhydraten zijn aan te bevelen.
Tip 3: Versterk uw darmen
Eet veel prebiotische groenten zoals pastinaak, aardpeer, pompoen, prei, knoflook, ui en zeewier. Veel groenten en fruit hebben een ontzettend positieve invloed op de darmflora door de vele vezels die ze bezitten. Vezels zijn de brandstof voor je darmbacteriën. Wist je dat 70% van het immuunsysteem in je darmen zit? Zorg daarom goed voor je darmen. Als je wilt kun je hier meer informatie vinden om je darmen in balans te houden.
Tip 4: Ontspanning
Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Ga op tijd naar bed (regelmatig bioritme) en probeer fel licht in de avond (blauw licht van uw tv of mobiel) te vermijden. Wanneer je je gestrest voelt, probeer dan ontspannende activiteiten te ondernemen zoals wandelen, yoga, fietsen, ademhalingsoefeningen of mediteren. Het is bewezen dat psychische stress het immuunsysteem verzwakt. Ook ademhaling is hierin essentieel, vanwege een gunstige invloed op het parasympathische zenuwstelsel en heel veel andere processen in het lichaam. Ademen is een eerste levensbehoefte die vaak minder goed gaat bij mensen. Probeer voor het eten eens rustig en bewust te ademen, bijvoorbeeld 4 tellen in door de neus en 4 tellen uit door de mond.
Tip 5: Beweging
Probeer elke dag even te bewegen zodat de ademhaling versnelt en je licht gaat zweten. Beweging versterkt namelijk je immuunsysteem en heeft een positieve invloed op je darmmicrobioom.
Tip 6: vochtinname
Drink voldoende water en/of kruiden thee op een dag, minimaal 1.5 liter. Vocht is onmisbaar voor alle lichamelijke processen en helpt het lichaam met het afvoeren van afvalstoffen.
Tip 7: suppletie
Het is bekend dat tekorten aan micronutriënten het vermogen van het immuunsysteem beïnvloeden om adequaat op pathogenen te reageren. Micronutriënten die een bewezen gunstig effect hebben op de weerstand zijn vooral vitamine A, B-vitamines, vitamine C, selenium, zink en probiotica (MBOG, 2020 & RP Humanus, 2020). Voor een persoonlijk advies over de dosering adviseren wij contact op te nemen met jouw orthomoleculair behandelaar.
- Vitamine A
Vitamine A staat ook wel bekend als de ‘anti-infectie vitamine’. Veel afweerstrategieën van het organisme zijn afhankelijk van voldoende toevoer van vitamine A, bijvoorbeeld voor de integriteit van de slijmvliezen.
- Vitamine B
Voornamelijk vitamine B12 en B11 spelen een rol in het immuunsysteem. Met andere woorden, een tekort aan B-vitamines kan het immuunsysteem verzwakken. - Vitamine C
Vitamine C ondersteunt de immuunfuncties en heeft een beschermend effect tegen infecties. Vitamine C kan onder bepaalde omstandigheden de gevoeligheid voor lagere luchtweginfecties voorkomen.
- Selenium
Selenium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van vrije radicalen, die invloed kunnen hebben op de immuunrespons. Daarnaast heeft het ook invloed op de virale ziekteverwekker zelf. Een seleniumtekort bevordert de mutatie van RNA-virussen. Dit betekent dat er varianten met een verhoogd besmettingspotentieel kunnen ontstaan, dus een verhoogde virulentie.
- Zink
Zink speelt een centrale rol bij de aanmaak van immuuncellen en is voor zowel het aangeboren als het verworven immuunsysteem van essentieel belang. Zinktekort vergroot mogelijk de vatbaarheid voor infectieziekten.
- Probiotica
Wil je een afspraak maken om begeleiding te krijgen bij een gezonde leefstijl? Vraag dan naar meer informatie of neem contact met ons op.
*Telefonische en online consulten worden ook vergoed door de zorgverzekeraars.